3/11/06

Ποτέ ξανά τέτοια Γ.Σ.!

Συνάδελφοι,
Στην τελευταία Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Φοιτητών Επιστήμης Υπολογιστών (1/11) άλλοι ήταν παρόντες και άλλοι όχι. Σίγουρα όμως ήδη όλοι έχουν ακούσει για τα τραγελαφικά περιστατικά που διαδραματίστηκαν εκεί.
Για το ότι μπορεί να ψηφίστηκε ένα πολιτικό πλαίσιο που καταδικάζει συνολικά την εκπαιδευτική πολιτική ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και Ε.Ε., αλλά δεν αποφασίστηκε, λόγω του τρόπου ψηφοφορίας που επιλέχθηκε στην αρχή της συνέλευσης, τίποτα επί του τι θα κάνει ο Σύλλογος για να προωθήσει αυτή του την άποψη. Αντίθετα, στο τέλος η συνέλευση διαλύθηκε και άφησε το ... Δ.Σ. να αποφασίσει για τις κινητοποιήσεις!

Το θέμα όμως είναι γιατί φτάσαμε εκεί και πώς δεν θα ξανασυμβεί κάτι παρόμοιο.

Για εμάς ήταν δεδομένο πως κάποια στιγμή θα φτάναμε σε τέτοιες καταστάσεις, όπως είναι δεδομένο πως θα ξαναφτάσουμε, όσο οι φοιτητές εμπιστεύονται και δεν απομονώνουν προτάσεις επί της διαδικασίας που είναι καθαρά ενάντια στη φιλοσοφία των Φοιτητικών Συλλόγων. Και αυτές είναι:
Να ψηφίζονται ξεχωριστά το πολιτικό πλαίσιο από τις δραστηριότητες του Συλλόγου Φοιτητών.
Να ψηφίζουμε με απόλυτη πλειοψηφία, με 2ους και 3ους γύρους κτλ.

Για το 1ο)
Το λέμε σε κάθε Γενική Συνέλευση που τίθεται παρόμοιο ζήτημα, το ξαναλέμε και τώρα: Το να συζητιούνται ξεχωριστά το πολιτικό πλαίσιο και οι μορφές δράσεις βοηθάει ΜΟΝΟ στο να μην μαθαίνουν τα μέλη του συλλόγου να σκέφτονται πολιτικά, να μην μαθαίνουν πως το τι πιστεύουν πρέπει να έχει άμεση σχέση με το τι πράττουν. Επομένως ανάλογες προτάσεις κατεβάζουν ΜΟΝΟ όσοι ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ για αυτό το θέμα ή όσοι ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ να μάθουν τα μέλη να σκέφτονται πολιτικά.
Είναι τυχαίο λοιπόν που, ανάλογα με το τι κρίνουν πως τους συμφέρει σε κάθε Γενική Συνέλευση, άλλοτε η ΔΑΠ και άλλοτε η ΠΑΣΠ χρησιμοποιούν αυτό το «κολπάκι»;
Στη συγκεκριμένη περίπτωση το χρησιμοποίησε η ΠΑΣΠ, για να «διασφαλίσει» πως ο Σ.Φ.Ε.Υ. δεν θα είχε μια πολιτική θέση υπέρ των μέτρων που πάει να περάσει η κυβέρνηση. Ωραία, το πέτυχε. Ε και; Είμαστε δηλαδή σαν Σύλλογος ενάντια στα μέτρα αυτά, αλλά δεν θα κάνουμε τίποτα γι αυτό.
Αν δε μετατρέπεται με τέτοιες πρακτικές ο Σύλλογος σε λέσχη φιλοσοφικών συζητήσεων, αν δεν αποτρέπουν τέτοιες λογικές τους φοιτητές από το να συμμετέχουν στους συλλόγους, τότε τι τους αποτρέπει;

Για το 2ο)
Συνάδελφοι, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι είναι ένα από τα λίγα μέρη στην σημερινή «δημοκρατική Ελλάδα» όπου ισχύει η απλή αναλογική. Μας βάζουν να ψηφίζουμε σε Δήμους και Νομαρχίες και δεύτερη φορά, επιλέγοντας δήθεν «δημοκρατικά» (Λες και αν κάποιος ήθελε έναν από τους δύο συνδιασμούς του 2ου γύρου, δεν θα τον ψήφιζε και στον 1ο). Ποιος ξέρει, κάποια στιγμή μπορεί να το εφαρμόσουν και στις βουλευτικές! Τέτοιες λογικές όμως, του «λιγότερου κακού», μόνο συνδιαλλαγή και μιζέρια καλλιεργούν, και υποχρέωσή μας είναι να τις αντιπαλεύουμε και στην κοινωνία, πόσο μάλλον να μην τις εισάγουμε στους Φοιτητικούς Συλλόγους.

Η Πανσπουδαστική δεν έχει αυταπάτες για το ποιοι και για ποιους σκοπούς προτείνουν τέτοιες διαδικασίες, δήθεν «για να αποφασίζουμε δημοκρατικότερα σε σημαντικά θέματα». Όπως έχει και ξεκάθαρο πως οι μόνοι που μπορούν να βάλουν ένα τέλος στην κοροϊδία που εκτυλίσσεται σε κάθε Γ.Σ. είναι οι ίδιοι οι φοιτητές, με το να γυρίσουν μαζικά την πλάτη σε όσους προσπαθούν να εφαρμόσουν τέτοιες πρακτικές.

Τώρα. Άμεσα. Για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε μπροστά και το Σύλλογο και τους αγώνες μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: