8/12/06

Επιτέλους! Τα προβλήματα στη Κνωσό λύθηκαν!!!


Επιτέλους! Τα προβλήματα στο Π.Κ. και στη Κνωσό λύθηκαν!!!

  • Τη λέσχη την ανέλαβε νέος ανάδοχος, που θα μαγείρευει φαγητό καλύτερο και από της μαμάς…
  • Την φύλαξη των χώρων της Κνωσού θα την αναλάβει εταιρεία Security που θα μας φέρεται με το γάντι και θα κοιμόμαστε ήσυχοι
  • Οι χώροι που έμειναν ελεύθεροι από το Χημικό αξιοποιήθηκαν πλήρως, ενώ τα νέα κτίρια του Μαθηματικού και του CSD στις Βούτες είναι σχεδόν έτοιμα!


Μα μήπως μας δουλεύουν; (ή ξέρουν πολύ καλά τι κάνουν;) Μήπως μας περνάνε για κορόιδα;
Πάρτε το χαμπάρι κύριοι. Με όσο ωραία λόγια και να ντύνετε τα χάλια του πανεπιστημίου, δε μας πείθετε. Γιατί οι φοιτητές δεν τα θέλουν όλα αυτά. Ούτε άθλιο και πανάκριβο φαϊ θέλουν, ούτε security να τους «προστατεύει», ούτε να αραχνιάζουν άδειοι χώροι, τη στιγμή μάλιστα που το κτιριακό πρόβλημα είναι έντονο στη Κνωσό.
Εμείς σαν Πανσπουδαστική έχουμε να πούμε τα εξής:


Για τη σίτιση:
Τη λέσχη την ανέλαβε καινούργιος ανάδοχος, χωρίς διαγωνισμό μάλιστα, αλλά με απευθείας ανάθεση. Αυτό για εμάς δε σημαίνει ότι τα προβλήματα λύθηκαν. Κάθε άλλο. Όσο τη λέσχη την έχει ιδιώτης, και ακριβότερα θα πληρώνουμε το φαγητό, και ουσιαστικά δεν μπορούμε να ελέγξουμε την ποιότητα.
Γι αυτό προτείνουμε τα εξής:

  • Η λέσχη να ανήκει στο πανεπιστήμιο. Να τη λειτουργεί με μόνιμο προσωπικό. Η ποιότητα του φαγητού και γενικά η λειτουργία της λέσχης να ελέγχεται από τους Συλλόγους Φοιτητών και όσους ακόμα τρώνε σε αυτή.
  • Στόχος είναι να τρώνε όλοι οι φοιτητές δωρεάν. Γι αυτό το πανεπιστήμιο πρέπει:

α. Να αγωνιστεί μαζί με τους φοιτητές για αύξηση της χρηματοδότησης ώστε να τρώνε όλοι δωρεάν.
β. Μέχρι να επιτευχθεί αυτό να λειτουργήσει τη λέσχη μακριά από τη λογική του κέρδους. Έτσι θα μπορεί να δώσει περισσότερες κάρτες σίτισης απ’ότι τώρα και οι υπόλοιποι να τρώνε σε τιμές κόστους.

Και τι κάνουμε τώρα που ανέλαβε τη λέσχη ο ανάδοχος; Περιμένουμε, τρώγοντας ό,τι μας σερβίρει, αναμένοντας να τελειώσει η σύμβαση;
Εννοείται πως όχι. Δε θα τον αφήσουμε σε χλωρό κλαρί. Από την πρώτη μέρα που θα ανοίξει το «μαγαζάκι του τρόμου», πρέπει να δείξουμε πώς αντιμετωπίζουμε όποιον έρχεται στο πανεπιστήμιο για να βγάλει κέρδη σε βάρος της δικιάς μας υγείας. Με κινητοποιήσεις, κλείσιμο του ταμείου κ.ά.


Για τη φύλαξη:
Το πρόβλημα είναι γνωστό και χιλιοσυζητημένο. Αυτό που ίσως δεν ξέρουν όλοι είναι πως εδώ και 2-3 μήνες άσυλο στην Κνωσό δεν υπάρχει, ώστε να μπορεί η αστυνομία να λύσει το πρόβλημα των ναρκωτικών. Παρ’ όλα αυτά σε αυτό το διάστημα το προβλήμα όχι μόνο δεν λύθηκε, αλλά μεγάλωσε κιόλας. Επιπλέον η πρυτανεία πρότεινε τελευταία την πρόσληψη εταιρείας security. Όλα αυτά για εμάς όχι μόνο δεν αποτελούν λύση, αλλά οδηγούν και στην κατάργηση του ασύλου και στην παράδοση άλλης μιας υπηρεσίας του Π.Κ. στους ιδιώτες. Αντίθετα απαιτούμε:

  • Τερματισμό της άρσης του ασύλου, αν αυτό δεν έχει γίνει ακόμα.
  • Καμία σκέψη για securıty, εταιρείες ενοικίασης εργαζομένων (ή «ανθρώπινου δυναμικού»), κάμερες, μαγνητικές κάρτες κτλ.
  • Το Πανεπιστήμιο να προχωρήσει άμεσα στην πρόσληψη μόνιμων, πλήρως ασφαλισμένων φυλάκων με βάση τις ανάγκες του. Να πάρει άμεσα όλα εκείνα τα τεχνικά μέτρα (περιφραγμένο-φυλασσόμενο parkıng στον ελαιώνα, φωτισμός κ.ά.) που μπορεί, χωρίς να παρεμποδίζεται η είσοδος κανενός στο Πανεπιστήμιο.
  • Αν η κυβέρνηση δίνει λεφτά μόνο για securıty ή για «εταιρεία ενοικίασης εργαζομένων», απαιτούμε από την πρυτανεία να βγει και να το δηλώσει, απαιτούμε να αγωνιστεί μαζί με τους Σ.Φ. για τα απαιτούμενα κονδύλια. Όπως απαιτούμε, σε μια εποχή που το άσυλο βάλλεται συντονισμένα από παντού και η κατάργησή του εμφανίζεται σαν η μόνη λύση στα προβλήματα εγκληματικότητας στα ΑΕΙ-ΤΕΙ, η πρυτανεία να βγει και να ανακοινώσει αυτό που έγινε στο Π.Κ. Να ξεκαθαρίσει τι έκανε (ή τι ΔΕΝ έκανε η αστυνομία), να πει πώς εξηγεί αυτή τη στάση. Έμας πάντως η στάση της αστυνομίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη στις 17/11 δεν μας φαίνεται άσχετη με τη στάση που κρατάει στο Ηράκλειο...
  • Σαν πρώτη κινητοποίηση για το παραπάνω καλούμε το Π.Κ. να κλείσει (τουλάχιστον οι σχολές της Κνωσού) στις 13/12, ημέρα πανελλαδικής απεργίας. Να δούμε και περαιτέρω κινητοποιήσεις.
  • Η περιφρούρηση του ασύλου δεν είναι έργο μόνο των φυλάκων που υπάρχουν ή που θα προσληφθούν. Είναι πρώτα και κύρια έργο των φοιτητών, όσων κινούνται στο χώρο, όλου του λαού. Ο τρόπος που κινήθηκε στον φετινό εορτασμό του πολυτεχνείου η ακαδημαϊκή κοινότητα στη Θεσσαλονίκη δείχνει το δρόμο. Θέλουμε να πούμε πως παράλληλα με την κουβέντα για τα πρακτικά μέτρα που μπορούν να παρθούν, πρέπει να ανοίξει συζήτηση για το πώς θα ενισχυθεί η συλλογική, πολιτική, πολιτιστική δραστηριότητα μέσα στο ίδρυμα. Για εμάς αυτό είναι αναπόσπαστο μέρος της λύσης του προβλήματος.


Για τους χώρους που άφησε ελεύθερους το Χημικό και τα κτίρια:
Από το καλοκαίρι όλοι οι χώροι στην Κνωσό που ανήκαν στο Χημικό έχουν αδειάσει. Από την άνοιξη ακόμα είχε κανονιστεί από την κοσμητεία πώς αυτοί θα αξιοποιηθούν. Εκτός από τα γραφεία (καθηγητών, μεταπτυχιακών, συλλόγων κ.ά.) προραμματισμένα ήταν (είναι):
Στη πτέρυγα Α να φτιαχτεί ένα μεγάλο αμφιθέατρο, μεγαλύτερο από το ΒΞ, ένα αναγνωστήριο και μια αίθουσα Η/Υ για όλα τα τμήματα, ανοιχτη όλο το 24ωρο.
Στη πτέρυγα Δ αίθουσες Η/Υ για το Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών.


Γιατί δεν έχουν προχωρήσει αυτά, που τόσο έχουμε ανάγκη;
Τυπικά για διάφορους λόγους. Ουσιαστικά επειδή, όπως έχει πει η αντιπρύτανης οικονομικών, η πρυτανεία δεν βλέπει το λόγο να δώσει τα λίγα λεφτά που έχει για τη Κνωσό, αφού είμαστε εκεί…προσωρινά(!).


Αυτό δεν μπορούμε και δεν πρέπει να το ανεχτούμε. Απαιτούμε:

  • Να αρχίσουν ΑΜΕΣΑ, και μέσα στο Δεκέμβρη ακόμα, οι εργασίες στους χώρους αυτούς. Ο πρύτανης ή η αρμόδια αντιπρύτανης να έρθει στις Γενικές Συνελεύσεις των Φοιτητικών Συλλόγων της Κνωσού και να εξηγήσει γιατί δεν έχουν αρχίσει ήδη τα έργα.
  • Να προχωρήσουν όσο πιο γρήγορα γίνεται τα νέα κτίρια στις Βούτες. Αυτή η διαδικασία μας ενδιαφέρει όμως. Απαιτούμε από την πρυτανεία κάθε τρίμηνο να ενημερώνει τους Φοιτητικούς Συλλόγους της Κνωσού για την πορεία των έργων, να λέει τι προγραμματίζεται για το επόμενο τρίμηνο, ώστε να ξέρουμε και εμείς τι προχωράει, τι όχι και γιατί.

Εάν η πρυτανεία αρνηθεί να υλοποιήσει τα παραπάνω, πρέπει να κινητοποιηθούμε δυναμικά. Εμείς τέτοια πρυτανεία δεν βρίσκουμε το λόγο να λειτουργεί. Γι αυτό προτείνουμε, σε τέτοια περίπτωση, το ΧΤΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΕΙΣΟΔΩΝ της πρυτανείας.


Τα παραπάνω ζητήματα:

  • Δεν είναι ξεκομμένα από τις γενικότερες κινητοποιήσεις που κάναμε το προηγούμενο διάστημα και που θα συνεχίσουμε, ενάντια στη πολιτική ΕΕ-ΝΔ-ΠΑΣΟΚ (π.χ. η υποχρηματοδότηση & η προσπάθεια να δοθούν κι άλλοι τομείς του Π.Κ. σε ιδιώτες βγάζουν μάτι).
  • Ξέρουμε ότι απασχολούν όλους όσους σπουδάζουν στα τμήματα της Κνωσού. Δεν θέλουμε να τα ανακινήσουμε μόνοι μας. Εξ’ άλλου δεν πιστεύουμε ούτε ότι τα εξαντλήσαμε από άποψη ιδεών για το τι μπορεί να γίνει, ούτε πως είναι μόνο αυτά.

Στόχος και φιλοδοξία μας είναι όσοι συμφωνούν σ’ αυτά τα θέματα στις προτάσεις που διατυπώσαμε, να έρθουν να τις συζητήσουμε, να τις βελτιώσουμε, να ανοίξουμε και άλλα θέματα, να δούμε πώς θα δουλέψουμε μέσα στους συλλόγους μας για αυτές τις προτάσεις.


Πανσπουδαστική Κ.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: