19/1/07

Πανελλαδικό Συντονιστικό 17 Γενάρη

Στις 17 Γενάρη πραγματοποιήθηκε Πανελλαδικό Συντονιστικό Γενικών Συνελεύσεων.
Ακολουθεί η ανακοίνωση στην οποία κατέληξαν 58 Φοιτητικοί και 25 Σπουδαστικοί Σύλλογοι από όλη τη χώρα.
Σαν Πανσπουδαστική στηρίζουμε την απόφαση αυτή και προσπαθούμε να την εφαρμόσουμε σε κάθε τμήμα και Σύλλογο Φοιτητών, άρα και στο CSD.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ–ΚΑΛΕΣΜΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ & ΚΟΙΝΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ & ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΤΩΝ ΤΕΙ!

Αθήνα 17/1/2007, ιστορικό κτίριο Πολυτεχνείου


Οι φοιτητικοί σύλλογοι: Αθήνας: Γεωπονικής, Παντείου, Νομικής, Μαθηματικού, Χημικού, Γεωλογικού, Φαρμακευτικού, ΣΕΜΦΕ-ΕΜΠ, Πολιτικού, ΤΕΦΑΑ, Χαροκόπειου, Οδοντιατρικής, Δασκάλων, Θεσσαλονίκης: Ψυχολογίας, Φαρμακευτικού, Τοπογράφων, Δασολόγων, Χημικών Μηχανικών, Ηλεκτρολόγων & Μηχανολόγων, Αγγλικού, Ιστορικού/Αρχαιολογικού, Φυσικού, Φιλολογικού, Μαθηματικού, Βιολογικού, Πάτρας: Μαθηματικού, Χημικού, Φιλολογίας, Φιλοσοφίας, Νηπιαγωγών, Εστίας Βόλου: Φυτικής Παραγωγής, Ζωικής Παραγωγής, Ειδικής Αγωγής, ΙΑΚΑ, Δασκάλων, Νηπιαγωγών, Πολ.Μηχανικών, Μηχανολόγων, Δικτύων, Οικονομικών Ιωαννίνων: Μαθηματικού, ΦΠΨ, Φιλολογικού, Λάρισας: Ιατρικής, Βιοχημείας, Καρδίτσας: Κτηνιατρικής, Κέρκυρας: Μεταφραστικού, Ήχου & Εικόνας Χίου: Διοίκησης Επιχειρήσεων, Μηχ. Οικονομίας και Διοίκησης, Σάμου: Πληροφορικής, Μαθηματικού Κορίνθου: ΚΕΠ, Ηρακλείου: Μαθηματικού, Βιολογικού Κομοτηνής: ΤΕΦΑΑ Ναυπλίου: Θεατρικό

Πανελλαδικό Συντονιστικό Αγώνα ΤΕΙ – Σπουδαστικοί Σύλλογοι: Αθήνας: ΣΤΕΦ–Πειραιά, ΣΔΟ-Πειραιά, ΣΤΕΦ-Αθήνας, ΣΕΥΠ, ΣΓΤΚΣ Θεσσαλονίκης: ΣΕΥΠ, ΣΔΟ Λάρισας: ΣΤΕΦ, ΣΤΕΓ, ΣΔΟ, ΣΕΥΠ Καρδίτσας: ΣΤΕΓ Τρίκαλα: ΣΤΕΦ Χαλκίδας:ΣΤΕΦ Σέρρες: ΣΤΕΦ, ΣΔΟ Κοζάνης: ΣΔΟ, ΣΤΕΦ Καλαμάτας: ΣΤΕΓ, ΣΔΟ Ιωαννίνων: ΣΕΥΠ, ΤΕΙ Ηπείρου, Χανίων: ΣΤΕΦ ΤΕΙ Ρεθύμνου


Χαιρετίζουμε τα ποτάμια των διαδηλώσεων σε όλη την Ελλάδα! Στις 17 Γενάρη όπως και μία βδομάδα νωρίτερα οι φοιτητές, μαζί με τους σπουδαστές στείλαμε την απάντησή μας στην ιδιωτικοποίηση και την υποβάθμιση της παιδείας. Οι δεκάδες φοιτητικοί σύλλογοι των ΑΕΙ και σπουδαστικοί σύλλογοι των ΤΕΙ θα συνεχίσουμε! Θα δώσουμε ακόμα πιο ΜΑΖΙΚΗ – ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΗ – ΔΥΝΑΜΙΚΗ απάντηση με τον αγώνα και τις κινητοποιήσεις μας!

ΕΝΤΕΙΝΟΥΜΕ-ΚΛΙΜΑΚΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΛΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 16 & ΤΟ ΝΟΜΟ ΠΛΑΙΣΙΟ!

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση της ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, κυνηγημένοι από τους χιλιάδες διαδηλωτές, υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της Ε.Ε. και αποκαλύπτοντας τη συμπαιγνία και την πλήρη συμφωνία τους έληξαν άρον-άρον τη «συζήτηση» στη Βουλή και κατέληξαν να εισηγηθούν στην Ολομέλεια την αναθεώρηση του άρθρου 16, μεταξύ 22-28 Φλεβάρη και την ίδια ώρα ετοιμάζονται να καταθέσουν το νόμο-πλαίσιο.

Λέμε ξεκάθαρα σε όλους όσους, τρομοκρατημένοι από τους αγώνες μας που συνεχίζονται χωρίς να χάνουν τη δυναμική τους, μας καλούνε να σταματήσουμε τώρα, όσους ωρύονται ότι το ζήτημα έχει λήξει:

ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΡΙΘΕΙ! ΘΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ!

Θα μας βρουν συνέχεια μπροστά τους, απέναντί τους, και εν όψει της Ολομέλειας της Βουλής όπου θα ξανασυζητήσουν το άρθρο 16 και την αναθεώρηση του Συντάγματος, το Φλεβάρη και μπροστά στην προσπάθειά τους να περάσουν το νέο νόμο-πλαίσιο το αμέσως επόμενο διάστημα!

Κατάργησή του άρθρου 16 σημαίνει:

  • Σπουδές με βάση το πορτοφόλι. Επιβολή διδάκτρων, δάνεια και ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για τις σπουδές μας.
  • Μοίρασμα της χρηματοδότησης ανάμεσα στα δημόσια και ιδιωτικά ιδρύματα και τελικά μείωση και κατάργηση της κρατικής χρηματοδότησης των δημοσίων ιδρυμάτων.
  • Πτυχία – πιστοποιητικά παρακολούθησης για υποβαθμισμένες σπουδές τύπου ΙΕΚ, όπως είναι στα ψευτοκολλέγια και τα ΚΕΣ που θα αναγνωρίζονται ως πανεπιστήμια.

Όχι μόνο δε θα αναβαθμιστούν τα δημόσια πανεπιστήμια μέσω του ανταγωνισμού που θα προκύψει ανάμεσα σε ιδιωτικά και δημόσια ιδρύματα αλλά θα εναρμονιστούν πλήρως με τις ανάγκες της αγοράς και θα κατακερματιστούν τα επαγγελματικά δικαιώματα. Θα κυριαρχήσουν οι εντατικοποιημένοι όροι φοίτησης και θα καταπατηθούν οι συνδικαλιστικές ελευθερίες.

Η συνολική αυτή αντιεκπαιδευτική επίθεση (κατάργηση του άρθρου 16, νέος νόμος πλαίσιο, αντιδραστικές αλλαγές στα ιδρύματα) είναι μέρος της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζουν από κοινού ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της Ε.Ε., της Μπολόνια και της Λισσαβόνα, στοχεύουν στην ιδιωτικοποίηση ΑΕΙ και ΤΕΙ, στη λειτουργία τους με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, την ένταση της επιχειρηματικής δράσης, την όξυνση των ταξικών φραγμών, τη μετατροπή του πτυχίου σε πιστοποιητικό, και υποχρεώνει τους απόφοιτους σε ένα δια Βίου κυνήγι δεξιοτήτων. Βασικός στόχος τους η διαμόρφωση φτηνού–ευέλικτου–εργατικού δυναμικού, η ένταση της εκμετάλλευσης, η αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Η αναθεώρηση του άρθρου 16 εντάσσεται στη συνολική προσπάθεια της αντιδραστικής συνταγματικής αναθεώρησης με την οποία προωθείται η κατάργηση της μονιμότητας (άρ.103), η παράδοση των δασικών εκτάσεων και των ελεύθερων χώρων στο κεφάλαιο προς εκμετάλλευση (αρ.24), η ίδρυση Συνταγματικού Δικαστηρίου (αρ.100) με στόχο την περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων και την περαιτέρω αυταρχική θωράκιση του κράτους.

Απευθύνουμε αγωνιστικό κάλεσμα σε όλους τους φοιτητές, ανεξάρτητα από τη μέχρι τώρα στάση τους! Καλούμε τους εργαζόμενους, τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς, τους μαθητές, όλο το λαό:

ΝΑ ΞΕΣΗΚΩΘΟΥΜΕ!!! Είναι η μόνη απάντηση που ταιριάζει σήμερα!

ΕΝΩΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΜΑΣ - ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ, ΤΟΥΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ, ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ, ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ, ΜΕ ΟΛΟ ΤΟ ΛΑΟ, ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ Ε.Ε.-ΝΔ-ΠΑΣΟΚ

Καταδικάζουμε τη στάση της πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ! Την στιγμή που φοιτητές και εργαζόμενοι πρέπει να συναντηθούν κατά χιλιάδες στους δρόμους ενάντια στην πολιτική ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΕΕ, καλούνε σε διάλογο με τους βιομηχάνους, υλοποιούν την κυβερνητική πολιτική ιδρύοντας ιδιωτικό πανεπιστήμιο, δίνουν στήριγμα στα σχέδια της κυβέρνησης για περιορισμό του ασύλου και συμμετέχουν στις συσκέψεις για τον περιορισμό των διαδηλώσεων.

ΚΑΜΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΣΤΗΜΕΝΟ ΔΙΑΛΟΓΟ!

Καλούμε το προεδρείο της ΠΟΣΔΕΠ να καταγγείλει το –υπογεγραμμένο από μέλη ΔΕΠ- κείμενο που στηρίζει τα μέτρα της κυβέρνησης και την προώθησή τους και να υιοθετήσει το αίτημα για καθηγητές πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, για διακοπή κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας και εξάρτησης του Διδακτικού & Ερευνητικού Προσωπικού!

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

  • ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 16 ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ! Όχι στην ιδιωτικοποίηση! Όχι στην κατάργηση του δικαιώματος στη δημόσια & δωρεάν μόρφωση! Καμία ίδρυση & αναγνώριση ιδιωτικών ψευτοπανεπιστημίων!
  • ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗΣ.
  • Όχι στην αντιδραστική αναθεώρηση του Συντάγματος.
  • Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας σε ΑΕΙ-ΤΕΙ. Έξω οι εταιρίες από τις σχολές!
  • ΟΧΙ στο μειωμένο προϋπολογισμό πείνας και εξαθλίωσης της παιδείας.
  • Να καταργηθούν οι αντιεκπαιδευτικοί νόμοι ΝΔ & ΠΑΣΟΚ (ΔΟΑΤΑΠ, Διεθνές Πανεπιστήμιο, Αξιολόγηση, Ι.Δ.Β.Ε. κτλ).
  • Όχι στην πολιτική της Μπολόνια.

ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ

ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ!

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

  • Δωρεάν σπουδές ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ. Δωρεάν σίτιση, στέγαση, συγγράμματα, αναλώσιμα κλπ. Να παρθούν ΤΩΡΑ πίσω όλες οι αντιδραστικές αποφάσεις του Υπουργείου και των διοικήσεων για νέες περικοπές στη σίτιση και στα συγγράμματα.
  • Γενναία αύξηση της χρηματοδότησης για την παιδεία από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Ενιαίες προπτυχιακές σπουδές που θα παρέχουν ολόπλευρη μόρφωση. Ένα πτυχίο ανά αντικείμενο σπουδών με όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα σε αυτό. Όχι στις κατατμήσεις και διασπάσεις των σπουδών. Το πτυχίο να αποτελεί τη μόνη προϋπόθεση για δουλειά στο αντικείμενο σπουδών.
  • Καθηγητές πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης
  • Ενιαίο δωδεκάχρονο υποχρεωτικό, δημόσιο και δωρεάν σχολείο για όλους.
  • Όχι στην κατάργηση του ασύλου. Διεύρυνσή των λαϊκών ελευθεριών.
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.

Από την εμπειρία του φοιτητικού κινήματος του Μάη-Ιούνη φάνηκε ότι οι μαζικοί, ενωτικοί και ανυποχώρητοι αγώνες είναι νικηφόροι. Χρειαζόμαστε φοιτητικό κίνημα μαζικό, διεκδικητικό, που θα παλεύει με όλο το λαό ενάντια στην πολιτική ΕΕ-ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, για τις σύγχρονες ανάγκες και τα δικαιώματά μας.

Δυναμώνουμε την κοινή δράση των φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων ενάντια στην κατάργηση του Άρθρου 16, το νόμο πλαίσιο και την πολιτική αυτή. Συντονιζόμαστε με βάση τις αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων σε ενιαίο συντονιστικό των γενικών συνελεύσεων των φοιτητικών συλλόγων.

Καλούμε τους συλλόγους να προχωρήσουν σε:

  • Νέα πανεκπαιδευτικά-παλλαϊκά συλλαλητήρια σε κάθε πόλη που θα σηματοδοτήσουν την κλιμάκωση της πάλης την Τετάρτη 24 Γενάρη.
  • Κλιμάκωση της πολύμορφης αγωνιστικής δραστηριότητας σε καθημερινή βάση με καταλήψεις, κλεισίματα δρόμων, αποκλεισμούς εθνικών οδών και σιδηροδρομικών σταθμών και άλλες μορφές πάλης.
  • Προειδοποιούμε την κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ ότι θα μας βρίσκουν από τώρα και στο εξής συνεχώς μπροστά τους με κινητοποιήσεις 1-3 Φλεβάρη που πραγματοποιείται η Σύνοδος των Πρυτάνεων, μαζικές διαδηλώσεις και καταλήψεις 22-28 Φλεβάρη και τον Μάρτη στην Ολομέλεια της Βουλής ενάντια στην κατάργηση του Άρθρο 16, πολύμορφη δράση και καταλήψεις σε όλες τις σχολές μπροστά και στην κατάθεση του νόμου – Πλαίσιο όποτε κι αν γίνει.
  • Συσκέψεις συντονισμού με σωματεία, συνδικάτα, συλλόγους εκπαιδευτικών & γονέων και 15μελή μαθητών για να οργανωθεί η πάλη ενάντια στην κατάργηση του Άρθρου 16 και την αντιεκπαιδευτική πολιτική.
  • Εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς και συνοικίες! Ενημέρωση και κάλεσμα σε κοινή δράση των εργαζομένων & του λαού.
  • Μπλοκάρουμε την επιχειρηματική λειτουργία μέσα στις σχολές (καταλήψεις σε Γραφεία Διασύνδεσης και Γραφεία Επιχειρηματικής Δραστηριότητας, ΕΛΚΕ κτλ) Ακυρώνουμε ημερίδες επιχειρηματικότητας και σκλαβοπάζαρα στις σχολές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: