19/1/07

Γενική Συνέλευση 18/01/2007

Το τμήμα επιστήμης υπολογιστών τελικά θέλει τη συνέλευσή του!

Μετά τη Γενική Συνέλευση που έγινε 12/1 και ψηφίστηκε η πρόταση της ΠΑΣΠ, η "Πρωτοβουλία Γένοβα", που είχε ψηφίσει την εν λόγω πρόταση(!), άρχισε να μαζεύει υπογραφές για νέα Γενική Συνέλευση, ώστε να την ακυρώσει!!!

Όπως είχαμε πει από την Γενική Συνέλευση 12/1, η τότε πρόταση της ΠΑΣΠ ουσιαστικά σήμαινε, αν εφαρμοζόταν, πως δεν θα γίνει τίποτα πριν το τέλος της εξεταστικής.

Γι αυτό το λόγο θα μαζεύαμε και εμείς υπογραφές ώστε να οριστεί νέα Γ.Σ. Αφού όμως μας "πρόλαβε" η Γένοβα, υπογράψαμε και εμείς το δικό της κείμενο υπογραφών.

Στη συνέλευση ψηφίστηκε η πρόταση της ΔΑΠ, που ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ δεν τόλμησε καν να αναφερθεί στο πολιτικό της πλαίσιο. Το μόνο που ανέφερε η πρόταση ήταν
"να γίνουν κανονικά μαθήματα και εξεταστική και νέα Γενική Συνέλευση αφού λήξει η εξεταστική (δηλ. περίπου 20 φλεβάρη)"!

Αναλυτικά τα αποτελέσματα των ψηφοφοριών ήταν:

ΠΚΣ 32
ΔΑΠ 105
Γένοβα 46
ΠΑΣΠ 40

Στο δεύτερο γύρο:

ΔΑΠ 105
Γένοβα 65
Λευκά 45

Κρίνουμε πως μεγάλη, τεράστια ευθύνη για αυτή την εξέλιξη και για το κλίμα που υπήρχε στη συνέλευση φέρουν οι παρατάξεις της ΠΑΣΠ και της Γένοβα, που από τις 15/12 είχαν σείρει το Σύλλογο σε μια κατάληψη που μέρα με τη μέρα απομαζικοποιούνταν και περισσότερο.
Μεγάλο ρόλο σε αυτό έπαιξε και ο τρόπος που δίαλεξαν να οργανώσουν αυτή την περίοδο την κατάληψη, αντικαθιστόντας την ανοιχτή "επιτροπή υλοποίησης απόφασης της Γ.Σ." που υπήρχε μέχρι τότε με μια "κοινή συνεδρίαση της συντονιστική επιτροπής κατάληψης και του Δ.Σ.", οι αποφάσεις της οποίας θα ελέγχονταν από το Δ.Σ.!
Αυτή η τακτική βρήκε σαν αποκορύφωμα την τελευταία βδομάδα, όπου η ΠΑΣΠ προσπάθησε να αποτρέψει τον συντονισμό του Σ.Φ.Ε.Υ. με άλλους συλλόγους φοιτητών του Ηρακλείου, αν και η βάση συντονισμού συνέπιπτε με το πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης (που ήταν δικό της!). Το επιχείρημα ήταν πως έπρεπε να συνεδριάσει πρώτα το Δ.Σ. για να εγκρίνει το κείμενο συντονισμού (δηλαδή και την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης!!!)!

Αυτή η τακτική είχε σαν αποτέλεσμα η υλοποίηση των αποφάσεων της Γενικής Συνέλευσης να γίνει υπόθεση 5-6 ανθρώπων, οργανωμένων μελών της ΠΚΣ, της ΠΑΣΠ και της Γένοβα, να λείψει κάθε έννοια πολιτικής συζήτησης και ζύμωσης από την κατάληψη και το σύλλογο, όλο και περισσότερο ο καθένας να σκέφτεται πρώτα και κύρια πώς δεν θα χάσει "το εξάμηνό ΤΟΥ".

Συγχαρητήρια παιδιά!

Και όπως δείξανε και οι δύο στη Γενική Συνέλευση, μπορούν και ακόμα χειρότερα!

Όλα αυτά δε σημαίνουν πως τα βάφουμε μαύρα. Η αντίθεση της πλειοψηφίας των φοιτητών στο μέλλον που μας ετοιμάζουν είναι δεδομένη και αυξανόμενη, το κίνημα, παρά τις τρικλοποδιές που βάζουν διάφοροι, ανεβαίνει, με λίγα λόγια:
Τα καλύτερα ακόμη έρχονται!



Αναλυτικά η πρότασή μας στη Γ.Σ. 18/1:

Μετά τη συμπαιγνία ΝΔ και ΠΑΣΟΚ τον Οκτώβρη και τη μετάθεση της ημερομηνίας συζήτησης του άρθρου 16 για το Γενάρη, μετά από την πρόταση του ΠΑΣΟΚ και κάτω από την πίεση των κινητοποιήσεων των χιλιάδων μαθητών, σπουδαστών και φοιτητών, η «Ιερή Συμμαχία» της ιδιωτικοποίησης πλέον δρα απροκάλυπτα!

Ξεκίνησε την Τετάρτη 10 Γενάρη, με δεκάδες χιλιάδες κόσμο να διαδηλώνει έξω από τη Βουλή, τη συζήτηση για το πώς θα πουλήσει την Παιδεία.

Συνάδελφοι, η πρόκληση αυτή δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη. Πρέπει τώρα να σταθούμε εμπόδιο συνολικά στην εκπαιδευτική πολιτική τους, που έχει στόχο:

  • Την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων που πηγαίνει χέρι-χέρι με αντίστοιχες αναδιαρθρώσεις σε όλους τους κοινωνικούς τομείς και χώρους. (υγεία, ασφάλιση, ελαστικοποίηση εργασιακών σχέσεων, κατάργηση μονιμότητας, συμπίεση μισθών).
  • Την απαξίωση των πτυχίων και την κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων.
  • Την παραγωγή των μελλοντικών φτηνών για τις επιχειρήσεις ευέλικτων εργαζομένων.
  • Την αφαίρεση των ήδη κεκτημένων δικαιωμάτων μας.
  • Την περαιτέρω πειθάρχηση του φοιτητικού κινήματος για την ευκολότερη υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής χωρίς αντιδράσεις(βλέπε νόμος πλαίσιο, κατάργηση ασύλου).

Βλέπουμε επίσης πως δεν μπορούν να περιμένουν καν την ψήφιση αυτών των μέτρων, αφού όλες αυτές οι αλλαγές γίνεται προσπάθεια να εφαρμοστούν από σήμερα στο Πανεπιστήμιο, χωρίς καν να έχει ψηφιστεί ο νέος νόμος-πλαίσιο, χωρίς καν να έχει καταργηθεί το άρθρο 16 του Συντάγματος!

Στη Θεσσαλονίκη ο εισαγγελέας καλούσε την αστυνομία εν’ όψει 17 Νοέμβρη να μπει ελεύθερα στο χώρο του Πανεπιστήμιου, αν το κρίνει σκόπιμο. Στο ΤΕΙ Πειραιά πάρθηκε απόφαση από τη διοίκηση να μην δίνονται βιβλία, αν κοστίζουν πάνω από 30Ε. Αλλά και στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, τα πράγματα δεν είναι διαφορετικά.
Η σίτιση ακόμη δεν έχει επανέλθει στο Ηράκλειο, επειδή γινόταν «κόντρα» για το ποιος θα είναι ο «καλύτερος» και «ποιοτικότερος» ανάδοχος. Ξέρουμε όμως πολύ καλά, το είδαμε τα προηγούμενα χρόνια, πως δεν υπάρχει ανάδοχος που να μην βάζει πάνω απ’ όλα το κέρδος της εταιρείας του, εις βάρος της δικιάς μας υγείας. Για ποιο λόγο λοιπόν, αν όχι για να προωθηθεί η βήμα-βήμα ιδιωτικοποίηση του Π.Κ., δεν μπορούν οι λέσχες να ανήκουν στο ίδιο το Πανεπιστήμιο και να ελέγχουμε οι ίδιοι συνεχώς την ποιότητα και τις τιμές;
Παρόμοια είναι η κατάσταση και ως προς τη φύλαξη του Πανεπιστημίου, όπου έχουμε την κυβέρνηση να δίνει λεφτά, μόνο αν το Πανεπιστήμιο συνεργαστεί με ιδιωτικές εταιρίες φύλαξης. Ο στόχος διπλός: Και η, αργή αλλά σταθερή, κατάργηση του Ασύλου, και η εκχώρηση ακόμη ενός τμήματος του Π.Κ. στο ιδιωτικό κεφάλαιο.

Επιπλέον έχουμε καταστάσεις όπως στο Φυσικό, όπου αρκετοί καθηγητές «αρνούνταν» να κάνουν μάθημα πριν τα Χριστούγεννα, ώστε να μην συμπληρωθούν οι απαιτούμενες ώρες διδασκαλίας, τρομοκρατώντας πως αν γίνει έστω μια μέρα κατάληψης ακόμα, θα χαθεί το εξάμηνο.

ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ

Στις 10 και στις 17 του Γενάρη δεν έγινε συζήτηση μόνο μέσα στη Βουλή, ανάμεσα σε πράσινους και μπλε. Έγινε συζήτηση στους δρόμους του αγώνα, σε κάθε άκρη της χώρας.

Και έβγαλε ξεκάθαρο αποτέλεσμα:

Αυτές οι μεταρρυθμίσεις –της ιδιωτικοποίησης, της αμορφωσιάς, της υποβάθμισης- δεν πρόκειται να περάσουν!

Δεν υπερασπιζόμαστε τα σημερινά χάλια της παιδείας, που έτσι την κατάντησαν μαζί ΠΑΣΟΚ & ΝΔ.

Θέλουμε μια Παιδεία δημόσια & δωρεάν, ΕΝΙΑΙΑ σε όλες τις βαθμίδες της, που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες, όχι τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας.

Προχωράμε, αξιοποιώντας ΟΛΕΣ τις μορφές πάλης, κορυφώνοντας συνεχώς το επόμενο διάστημα,

Μαζί με την εργατική τάξη και όλο το λαό...

...ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΝΙΚΗ!!!

Παλεύουμε για:

· Καμία σκέψη για αναθεώρηση του συντάγματος και ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Να κλείσουν τα ψευτοπανεπιστήμια του Δήμου Αμαρουσίου και της Γ.Σ.Ε.Ε.

· Καμία ποινικοποίηση του αγώνα των φοιτητών. Καμία χαμένη εξεταστική, σε κανένα τμήμα. Καταγγελία όσων συμβαίνουν στο Φυσικό. Έμπρακτη συμπαράσταση σε όσους Σ.Φ. διεκδικούν χαμένες εξεταστικές ή διεκδικούν να μη χαθεί το τωρινό εξάμηνο.

· Να μην κατατεθεί ποτέ ο νέος νόμος-πλαίσιο.

· Καμία συμμετοχή στο διάλογο της κυβέρνησης. Δεν εκφράζουν κανέναν οι απόψεις της «Συνόδου των Πρυτάνεων».

· Κατάργηση των νόμων Αξιολόγηση - ΙΔΒΕ – ΔΟΑΤΑΠ – Διεθνές Πανεπιστήμιο.

· Κάλυψη του συνόλου των αναγκών του Πανεπιστημίου σε προσωπικό (φύλαξη, εκπαίδευση, υπηρεσίες κ.ά.) με προσλήψεις μόνιμης και αποκλειστικής απασχόλησης.

· Άμεση καταβολή και επαναφορά του επιδόματος στέγασης σε όλους τους δικαιούχους.

· Δωρεάν σίτιση - στέγαση - μεταφορές για όλους τους φοιτητές, προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς.

· Οι λέσχες να ανήκουν στο Πανεπιστήμιο, να ελέγχονται και από τους Σ.Φ. Έξω οι εταιρείες από τις σχολές.

· Όλα τα βιβλία, ελληνικά ή ξενόγλωσσα, να δίνονται δωρεάν σε όλους στην αρχή κάθε εξαμήνου.

· Άρση του διαχωρισμού της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε Λύκειο - ΕΠΑΛ - ΕΠΑΣ και στην τριτοβάθμια σε ΑΕΙ, ΤΕΙ.

· Ενιαίο 12χρονο υποχρεωτικό σχολείο δημόσιο και δωρεάν για όλους. Κατάργηση της «βάσης του 10».

· Ενιαία πτυχία χωρίς κατατμήσεις και διασπάσεις, αλυσίδες, προαπαιτούμενα και
κατευθύνσεις. Όλα τα επαγγελματικά-εργασιακά δικαιώματα σε αυτό.

· Αύξηση των αποδοχών ώστε να ζει ο καθένας από μία μόνιμη και σταθερή δουλειά. Όχι στην ημιαπασχόληση, στην ανασφάλεια και στις ελαστικές σχέσεις εργασίας. Δουλειά για όλους τους απόφοιτους πάνω στο αντικείμενο σπουδών τους.

· Αύξηση των δαπανών για την Παιδεία στο 15% του κρατικού προϋπολογισμού.

· Δημόσια και Δωρεάν παιδεία για όλους – καμία εμπλοκή των ιδιωτών σε οποιαδήποτε βαθμίδα της εκπαίδευσης.

· Καταδίκη της πολιτικής ΕΕ-ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

· Συμπόρευση με το εργατικό κίνημα και καταδίκη της ξεπουλημένης ηγεσίας της ΓΣΕΕ.

Προχωρούμε σε:

· Δημιουργία ανοικτής προς όλους τους φοιτητές του τμήματος επιτροπής, που θα είναι υπεύθυνη για την υλοποίηση της απόφασης, μέχρι την επόμενη Γ.Σ. που θα πραγματοποιηθεί. Σταθερή συνεδρίαση αυτής.

· Κατάληψη της σχολής τις μέρες Τετάρτη 24/1 και Πέμπτη 25/1.

· Κάλεσμα σε Πανηρακλειώτικο Συντονιστικό Γενικών Συνελεύσεων το Σάββατο. Συμμετοχή στο Πανελλαδικό Συντονιστικό, όποτε γίνει.

· Την Τετάρτη 24/1 συλλαλητήριο στο Ηράκλειο, στις 12:00 στην Πλ. Ελευθερίας.

· Η επιτροπή να προσπαθήσει μέχρι 25/1 να κανονίσει συναντήσεις με κάθε καθηγητή του Τμήματος, για να τους ενημερώσουμε για τις αποφάσεις, να τους καλέσουμε να αγωνιστούν μαζί μας και να υπάρχει η καλύτερη δυνατή συνεννόηση για τα μαθήματα. Να γίνει απολογισμός για τις συναντήσεις αυτές στην επόμενη Γ.Σ.

· Παράσταση διαμαρτυρίας στην Κοσμητεία την Παρασκευή 19/1, 9:00 στη Κνωσό, για να παραταθεί το εξάμηνο.

· Η «επιτροπή υλοποίησης της απόφασης» να βρει τον κατάλληλο χρόνο & τόπο για εκδηλώσεις-συζητήσεις για τα θέματα: α)Των εργαζόμενων φοιτητών β)Των μεταπτυχιακών γ)του κτιριακού δ)άλλα θέματα. Εκείνες τις ώρες δεν θα γίνονται μαθήματα.

· Την πρώτη μέρα που θα μπει στη λέσχη ο νέος ανάδοχος θα κλείσουμε το ταμείο-δεν θα πληρώσει κανείς.

· Την Τετάρτη 24/1 Ρεμπέτικο Γλέντι στη Κνωσό – τα έσοδα πάνε για την ενίσχυση των κινητοποιήσεων.

· Ο Σύλλογος να βγάλει αφίσα -στα πλαίσια των αποφάσεων της Γ.Σ.- για τις αναδιαρθρώσεις.

· Άλλες εκδηλώσεις που θα αποφασίσει η ανοικτή επιτροπή ή/και το Συντονιστικό στο οποίο θα συμμετέχει ο Σύλλογος.

· Νέα Γενική Συνέλευση του Συλλόγου την Πέμπτη 25/1 – 16:00 στο Αμφ.Γ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: