15/10/07

Για τα εργασιακά δικαιώματα σε πληροφορική-τηλεπικοινωνίες

Για τα εργασιακά δικαιώματα
Συνάδελφοι,
Ανοίγει σήμερα στο Σύλλογό μας μια συζήτηση για τα «επαγγελματικά δικαιώματα», με αφορμή την πρόθεση της κυβέρνησης να προωθήσει 2 προεδρικά διατάγματα που προσδιορίζουν τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων Πληροφορικής και των πτυχιούχων Πολυτεχνικών Τμημάτων που σχετίζονται με την Πληροφορική.

Όσον αφορά τα συγκεκριμένα, προσυπογράφουμε την ανάλυση που έχει κάνει η Ένωση Πληροφορικών Ελλάδας (http://www.epe.org.gr/showarticle.jsp?articleid=299), που συνοπτικά είναι για το σχέδιο με τίτλο «Καθορισμός Επαγγελματικών Δικαιωμάτων Μηχανικών στα αντικείμενα Πληροφορικής και Επικοινωνιών»:
  • Το σχέδιο εισάγει διακρίσεις μεταξύ των Πληροφορικών που δεν ανταποκρίνεται στα πραγματικά τους προσόντα. Ο κλάδος της Πληροφορικής και Επικοινωνιών είναι για την Ένωσή μας ενιαίος, και δεν αποδεχόμαστε τεχνητούς διαχωρισμούς. Η ρύθμιση περί υπευθύνων έργων πρέπει να αντιμετωπιστεί με ενιαίο τρόπο σε όλο τον κλάδο, μέσα από την ενιαία επιμελητηριακή έκφραση όλων των Πληροφορικών, το ΕΘΕΕΠ.
  • Ο τίτλος του σχεδίου αναφέρεται στα Επαγγελματικά Δικαιώματα Μηχανικών, ενώ (ως μη όφειλε εκ του τίτλου του), προσδιορίζει επαγγελματικά δικαιώματα μη-μηχανικών, και μάλιστα περιορίζοντάς τα με αντιεπιστημονικές παραδοχές και όρους, υποβαθμίζοντας με αυτό τον τρόπο το πτυχίο των Πληροφορικών.
  • Στον κατάλογο των Τμημάτων μηχανικών για τους αποφοίτους των οποίων προσδιορίζει επαγγελματικά δικαιώματα ενσωματώνει το σύνολο των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, οι οποίοι όμως έχουν διάφορες κατευθύνσεις/ροές που δεν έχουν καμιά σχέση με το αντικείμενο της Πληροφορικής και των Επικοινωνιών (π.χ. Ενεργειακοί).
  • Προσδιορίζει ως δραστηριότητα τη Διδασκαλία και την Έρευνα σε Θεωρητικό, Τεχνολογικό και Εφαρμοσμένο επίπεδο για τα τμήματα ΑΕΙ που ανήκουν σε πολυτεχνικές σχολές, εν αντιθέσει με τους απόφοιτους ΑΕΙ άλλων σχολών, για τους οποίους ως δραστηριότητα προσδιορίζεται η Διδασκαλία και η Έρευνα σε Θεωρητικό μόνο επίπεδο. Δεν υπάρχει καμιά επιστημονική, τεχνολογική ή αξιοκρατική βάση στην οποία να στηρίζεται ο εν λόγω διαχωρισμός.
  • Οι προσδιορισμοί των επιστημονικών τομέων είναι, κατ’ ελάχιστον, αυθαίρετοι και αλληλοεπικαλυπτόμενοι, καθώς δεν προσδιορίζεται το περιεχόμενό τους και τα κριτήρια σύμφωνα με τα οποία αποδίδονται σε ορισμένους μόνο αποφοίτους και όχι σε όλους.
  • Προσδιορίζει ως δραστηριότητα την απασχόληση στη Μέση Εκπαίδευση, την Τεχνική και την Επαγγελματική Κατάρτιση, δημόσια και ιδιωτική, για να διδάξουν σε Θεωρητικά, Τεχνολογικά και Εφαρμοσμένα αντικείμενα οι απόφοιτοι τμημάτων ΑΕΙ που ανήκουν σε πολυτεχνικές σχολές, εν αντιθέσει με τους απόφοιτους ΑΕΙ άλλων σχολών (μη-πολυτεχνικών), για τους οποίους ως δραστηριότητα προσδιορίζεται η διδασκαλία στους αντίστοιχους τομείς σε Θεωρητικά μόνο αντικείμενα. Δεν υπάρχει καμιά επιστημονική, τεχνολογική ή αξιοκρατική βάση στην οποία να στηρίζεται ο εν λόγω διαχωρισμός.
  • Στα άρθρα 2 και 3, προσδιορίζει ότι οι απόφοιτοι ΑΕΙ άλλων σχολών εκτός πολυτεχνικών πρέπει να συμμετέχουν υπό την ευθύνη του αρμόδιου μηχανικού στη Μελέτη, Σχεδίαση, Ανάλυση, Κατασκευή, Επίβλεψη Κατασκευής και Λειτουργίας, Αξιολόγηση, Συντήρηση, Διενέργεια Πραγματογνωμοσύνης και την Πιστοποίηση Τήρησης Προτύπων. Η πρόβλεψη αυτή είναι μη-αποδεκτή καθώς επιβάλλει απαράδεκτους διαχωρισμούς και αντιεπιστημονικές ιεραρχίες σε αποφοίτους της ίδιας βαθμίδας εκπαίδευσης, χωρίς κανένα επιστημονικό, επαγγελματικό, τεχνολογικό ή αξιοκρατικό κριτήριο.
Και για το σχέδιο με τίτλο «Καθορισμός Επαγγελματικών Δυνατοτήτων και Δεξιοτήτων Πτυχιούχων Πανεπιστημιακών Τμημάτων στα αντικείμενα Πληροφορικής και Επικοινωνιών»:
  • Ο τίτλος αναφέρεται σε «Επαγγελματικές Δυνατότητες και Δεξιότητες» και όχι σε «Δικαιώματα». Επειδή υπάρχει ο κίνδυνος οι επαγγελματικές δυνατότητες και δεξιότητες να θεωρηθεί ότι μπορεί να αποκτηθούν και με άλλους τρόπους, πέραν του προπτυχιακού κύκλου σπουδών, διαφωνούμε με τη διατύπωση αυτή.
  • Οι προσδιορισμοί των επιστημονικών τομέων είναι, κατ’ ελάχιστον, αυθαίρετοι και αλληλοεπικαλυπτόμενοι, καθώς δεν προσδιορίζεται το περιεχόμενό τους και τα κριτήρια σύμφωνα με τα οποία αποδίδονται σε ορισμένους μόνο αποφοίτους και όχι σε όλους.
  • Επιχειρείται ανεπιτυχώς η εξομάλυνση του προηγούμενου σχεδίου που αφορά τους μηχανικούς, με την εισαγωγή του άρθρου 3 που δίνει τη δυνατότητα να είναι υπεύθυνοι έργων απόφοιτοι ΑΕΙ με ΜΔΕ. Η ρύθμιση αυτή δημιουργεί εξαιρετικά προβλήματα καθώς:
  • Εισάγει διακρίσεις μεταξύ των Πληροφορικών που δεν ανταποκρίνεται στα πραγματικά τους προσόντα. Ο κλάδος της Πληροφορικής και Επικοινωνιών είναι για την Ένωσή μας ενιαίος, και δεν αποδεχόμαστε τεχνητούς διαχωρισμούς. Η ρύθμιση περί υπευθύνων έργων πρέπει να αντιμετωπιστεί με ενιαίο τρόπο σε όλο τον κλάδο, μέσα από την ενιαία επιμελητηριακή έκφραση όλων των Πληροφορικών, το ΕΘΕΕΠ.
  • Δημιουργεί νομική βάση για τη δικαστική διεκδίκηση επαγγελματικών δικαιωμάτων στον κλάδο Πληροφορικής και Επικοινωνιών από πρόσωπα που δεν έχουν βασικό τίτλο σπουδών στον Πληροφορική με τη δικαιολογία ότι διαθέτουν κατάλληλους μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών.
  • Τα επαγγελματικά δικαιώματα των Πληροφορικών πρέπει να αποδίδονται μόνο σε αυτούς που έχουν βασικό πτυχίο από Τμήμα του κλάδου Πληροφορικής και Επικοινωνιών. Να καθοριστεί το επαγγελματικό δικαίωμα του υπευθύνου έργου από τον ενιαίο επιμελητηριακό φορέα των Πληροφορικών (ΕΘΕΕΠ) αφού ληφθούν υπόψη τα ουσιαστικά προσόντα των αποφοίτων των Τμημάτων Πληροφορικής και Επικοινωνιών σύμφωνα με τις βασικές τους σπουδές, και να αποφευχθούν ρυθμίσεις οι οποίες οδηγούν σε ατεκμηρίωτους αποκλεισμούς.
Ωστόσο, νομίζουμε πρέπει να ξεκαθαριστεί το παρακάτω. Τα προεδρικά διατάγματα αυτά ουσιαστικά δεν αφορούν τα «επαγγελματικά δικαιώματα», αλλά την «εργασιακή προοπτική», ή αλλιώς τη δυνατότητα σταδιοδρομίας των αποφοίτων τμημάτων επιστήμης υπολογιστών.

«Δικαίωμα» για εμάς είναι κάτι άλλο. Είναι το να έχει ο κλάδος σου μια Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, να καθορίζεται ότι θα δουλεύεις με ένα σταθερό ωράριο, με ένα μισθό που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες, να είναι εξασφαλισμένη μια δουλειά πάνω στην επιστήμη υπολογιστών για τους αποφοίτους, να δουλεύουμε με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα κτλ.

Και ειδικά όταν είμαστε σε μια περίοδο που ΝΔ & ΠΑΣΟΚ ανοίγουν χέρι χέρι τον διάλογο για την ουσιαστική κατάργηση της κοινωνικής ασφάλισης, όταν στις 22 Οκτώβρη εξισώνονται τα πτυχία μας από την Ε.Ε. με αυτά των δίχρονων Κ.Ε.Σ., εμείς, οι μελλοντικοί εργαζόμενοι στην πληροφορική, δε μπορούμε να σφυρίζουμε αδιάφορα, να κάνουμε πως το πρόβλημα επαγγελματικής αποκατάστασής μας είναι μόνο τα 2 σχέδια προεδρικών διαταγμάτων.

Συνάδελφοι, έχουμε πολύ δουλειά μπροστά μας όσον αφορά τα εργασιακά ζητήματα και έχουμε πολλούς απέναντί μας. Δεν είναι μόνο οι αυριανοί εργοδότες μας, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που επιδιώκουν χειρότερες σχέσεις εργασίας. Η ΓΣΕΕ συμφώνησε στον διάλογο που την κάλεσε η κυβέρνηση απορρίπτοντας πρόταση του Π.Α.ΜΕ. για κήρυξη 24ωρης απεργίας, η ΑΔΕΔΥ πιθανότατα θα κάνει το ίδιο.

Μπορούμε όμως να τους σταματήσουμε! Μπορούμε να αντεπιτεθούμε!

Μαζί με τους συναδέλφους των τμημάτων επιστήμης υπολογιστών σε ΑΕΙ, Πολυτεχνεία και ΤΕΙ, μαζί με τους ήδη εργαζόμενους και όλο το λαό, απαιτούμε:
  • Τον καθορισμό των αμιγών τμημάτων Πληροφορικής και Επικοινωνιών ΑΕΙ και ΑΤΕΙ με βάση ενιαίο κορμό βασικών μαθημάτων του προγράμματος σπουδών.
  • Την κοινοποίηση των προτάσεων προς όλα τα εμπλεκόμενα τμήματα και λοιπούς εμπλεκόμενους φορείς (επαγγελματικές ενώσεις, κλπ.), ώστε να διατυπώσουν τη γνώμη τους σύμφωνα και με το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο.
  • Την αποφυγή επιπόλαιων ρυθμίσεων που επικεντρώνονται σε επουσιώδεις λεπτομέρειες δημιουργίας σκληρών ιεραρχιών, χωρίς καμιά επιστημονική, τεχνική ή αξιοκρατική βάση.
  • Την ίδρυση ενός Εθνικού Επιμελητηρίου Επικοινωνιών και Πληροφορικής (ΕΘΕΕΠ) ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή των πληροφορικών στο σχεδιασμό και την εφαρμογή μιας αποτελεσματικής στρατηγικής στον τομέα της πληροφορικής, αλλά και για τον προσδιορισμό του επαγγελματικού τοπίου της πληροφορικής, με τη σύνταξη και τήρηση σχετικών μητρώων.
  • Καμία συζήτηση για ανατροπές δικαιωμάτων στο ασφαλιστικό.
  • Το πτυχίο να αποτελεί τη μόνη απόδειξη για πλήρη επιστημονική επάρκεια και επαγγελματική ικανότητα στο επιστημονικό αντικείμενο. Όχι στις πιστωτικές μονάδες, το συμπλήρωμα διπλώματος και τη μετατροπή του πτυχίου σε πιστοποιητικό δεξιοτήτων. Άμεση πρόσληψη των αποφοίτων με βάση τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες. Συνεχής επιμόρφωση των αποφοίτων μέσα από ένα δημόσιο και δωρεάν σύστημα υπό τη ευθύνη των πανεπιστημίων.
  • 7ωρο, 5ήμερο, 35ωρο. Μισθοί που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες των αποφοίτων. Κατάργηση των αντεργατικών νόμων ΠΑΣΟΚ-ΝΔ. Κατάργηση των ελαστικών σχέσεων και μορφών απασχόλησης.
  • ΟΧΙ στις αντεργατικές ρυθμίσεις (ανασφάλιστη εργασία, ελεύθερες απολύσεις) για τους νέους εργαζόμενους στο όνομα της καταπολέμησης της ανεργίας και της ανταγωνιστικότητας!
  • Μέτρα στήριξης για τους άνεργους πτυχιούχους: επιδότηση στο 80% του μισθού χωρίς καμία προϋπόθεση, οι μέρες ανεργίας να ασφαλίζονται κανονικά. Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και βιβλιάριο ασθενείας για όλους. Επιδότηση ενοικίου και πάγωμα των δανείων.


Με βάση αυτές τις διεκδικήσεις προχωρούμε σε:
  • Συναντήσεις & συσκέψεις με προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές των τμημάτων πληροφορικής στη Κρήτη (ΗΜΜΥ, ΕΠΠ).
  • Κατάθεση του ψηφίσματος στη ΓΣΤ και στη Σύγκλητο. Κινητοποίηση του Συλλόγου στις συνεδριάσεις αυτές.
  • Συμμετοχή στο συλλαλητήριο που διοργανώνει το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και το Π.Α.ΜΕ. στις 7 Νοέμβρη.
  • Διοργάνωση συζήτησης μαζί με το τοπικό παράρτημα της ΕΠΕ και το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων για τις συνθήκες δουλειάς στον κλάδο της πληροφορικής στο νομό.


Πανσπουδαστική Κ. Σ. Επιστήμης Υπολογιστών

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ενα link

http://pks-sdopir.blogspot.com/