13/10/07

Πλαίσιο Π.Κ.Σ. για την συνέλευση της Δευτέρας

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗΣ Κ.Σ. ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ
Το Υπουργείο, από την αρχή της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς, σπεύδει να συνεχίσει την αντιεκπαιδευτική της πολιτική, προσπαθώντας να εφαρμόσει την Αξιολόγηση αλλά και πτυχές του νέου Νόμου-Πλαίσιο (αιώνιους φοιτητές, συγγράμματα κλπ).
Πρόκειται για πολιτική είναι κομμένη και ραμμένη στα συμφέροντα του κεφαλαίου, που πλήττει τόσο τους φοιτητές-σπουδαστές, τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς όσο και συνολικότερα τα μορφωτικά δικαίωμα του λαού και της νεολαίας! Πολική που έρχεται κατευθείαν από την ΕΕ- που απορρέει από τις συνόδους της Μπολόνια και που ακολουθείται πιστά στη χώρα μας τόσο από την Κυβέρνηση όσο και από το ΠΑΣΟΚ.
Σκοπός είναι να προωθήσει την επιχειρηματική λειτουργία και τα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια στις σχολές! Να εντείνει τους ταξικούς φραγμούς και την απαξίωση των σπουδών μέσα από τον ασφυκτικό έλεγχο του περιεχομένου τους, της εκπαιδευτικής και ερευνητικής διαδικασίας από τις επιχειρήσεις, να μετατρέψει το πτυχίο σε πιστοποιητικό και άθροισμα πιστωτικών μονάδων, να υποχρεώσει τους απόφοιτους σε ένα δια Βίου κυνήγι δεξιοτήτων. Βασικός στόχος τους η διαμόρφωση φτηνού – ευέλικτου – εργατικού δυναμικού, η ένταση της εκμετάλλευσης, η αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Πρόκειται για ένα αντιδραστικό κατασκεύασμα που έχει καταδικαστεί από την συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών και των σπουδαστών αλλά και από τον ελληνικό λαό και τους εργαζομένους!

Ξέρουμε ότι:
Η αξιολόγηση έχει σαφή και συγκεκριμένο στόχο!
i. να επιταχύνει τα μέτρα της στρατηγικής της Μπολόνια. Της ιδιωτικοποίησης, δηλαδή και της πλήρους υποταγής των πανεπιστημίων στις ανάγκες του κεφαλαίου.
ii. Να κατηγοριοποιήσει τα ιδρύματα και τους φοιτητές με βάση το βαθμό της υποταγής τους. Τα κριτήρια και ο στόχος είναι συγκεκριμένα και ορίζονται από τον Ευρωπαϊκό οργανισμό διασφάλισης της «ποιότητας» στην ανώτατη εκπαίδευση. Έναν οργανισμό που σαν πρωταρχικό του στόχο έχει την προσαρμογή των πανεπιστημίων στην στρατηγική της Μπολόνια και της Λισσαβόνας.

Μέσα, για την προώθηση των μέτρων αυτών, είναι η χρηματοδότηση των ιδρυμάτων με βάση το βαθμό προσαρμογής τους, αλλά και το «δόλωμα» της συμμετοχής των φοιτητών στις επιτροπές αξιολόγησης και της ίδιας της διαδικασίας για να εξασφαλίσουν τη συναίνεση και τη συνενοχή τους.

Ο αγώνας μας πάει μακριά αφού ο νέος Νόμος-Πλαίσιο έρχεται «πακέτο» με τους προηγούμενους νόμους για Αξιολόγηση, ΙΔΒΕ, ΔΟΑΤΑΠ και αναμένεται συνέχεια με νομοσχέδια για την έρευνα και τα μεταπτυχιακά!

ΔΕ ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΙΣΩ! ΒΡΟΝΤΟΦΩΝΑΖΟΥΜΕ ΟΤΙ Ο ΝΟΜΟΣ-ΕΚΤΡΩΜΑ:
ΘΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ! ΔΕ ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ! ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ!
ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΟΠΟΙΑΣΔΗΠΟΤΕ ΠΤΥΧΗΣ ΤΟΥ!
Έχει καταδικαστεί από χιλιάδες φοιτητές και σπουδαστές και έχει απονομιμοποιηθεί στη συνείδηση της πλειοψηφίας των εργαζομένων και όλου του λαού! Θα μας βρουν μπροστά τους, η κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ, οι υποστηρικτές της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής και λάτρεις του πανεπιστημίου της αγοράς! Μέσα κι έξω από τις σχολές ο αγώνας πρέπει να δυναμώσει και να συνεχιστεί!

ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ γιατί απέναντί μας έχουμε μία συνολική πολιτική που επιτίθεται στα δικαιώματά μας στη μόρφωση, τη δουλειά & τη ζωή!

ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα προς τη κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ και τους υποστηρικτές αυτής της πολιτικής, ότι θα δώσουμε όλες τις δυνάμεις μας για να περιφρουρήσουμε μαζικά και αποφασιστικά τις διεκδικήσεις και τις κινητοποιήσεις μας και να τσακίσουμε τα κυβερνητικά σχέδια αυταρχισμού και καταστολής που αποτελούν συνέχεια αντίστοιχων μεθοδεύσεων που και το ΠΑΣΟΚ έβαζε σε εφαρμογή!

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΕΚΤΡΩΜΑ! ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΟΤΙ ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΟΥΝ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟΥΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΕΦΑΡΜΟΣΤΟΥΝ ΠΟΤΕ :

Τα «τετραετή αναπτυξιακά προγράμματα» (αρ.5) κοινώς συμφωνίες ανάμεσα στην κυβέρνηση και τα ιδρύματα στις οποίες κριτήριο για την χρηματοδότηση των σχολών θα είναι η κατά γράμμα εφαρμογή της εκάστοτε κυβερνητικής πολιτικής. Υπό καθεστώς υποχρηματοδότησης τα ιδρύματα θα εκβιάζονται να προωθήσουν συμπράξεις με εταιρίες και να λειτουργούν τα ίδια με επιχειρηματικά-ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και να αναζητούν χορηγούς (παρ.3). ! Αυτό είναι το πραγματικό νόημα της περιβόητης «αυτοτέλειας» που διαφημίζει η κυβέρνηση και ζητούν οι σύμμαχοί της.
Η επιβολή αντιδραστικών εσωτερικών κανονισμών στα τμήματα (άρ.4)
Οι «managers» (αρ.6)
Η κατάργηση του δικαιώματος στη Δωρεάν παροχή ΟΛΩΝ των απαραίτητων συγγραμμάτων για κάθε μάθημα(αρ.15)
Η αντικατάσταση του δικαιώματος στις Δωρεάν Σπουδές με Δάνεια και που θα «φεσώνουν» τους φοιτητές & τις οικογένειές τους και με ανταποδοτικές υποτροφίες (αρ.13)
Η υποβάθμιση και «τυποποίηση» των σπουδών, αντικατάσταση της επιστημονικής μόρφωσης από την κατάρτιση & τις δεξιότητες μιας χρήσης με την εφαρμογή των πιστωτικών μονάδων (άρ.16)
Ο περιορισμός και το άνοιγμα του δρόμου για κατάργηση του Ασύλου και χτύπημα της συνδικαλιστικής και πολιτικής δράσης (άρ. 2, παρ.4). Στο ιδιωτικοποιημένο πανεπιστήμιο δεν υπάρχει χώρος για ελεύθερη διακίνηση ιδεών, για ελεύθερη έκφραση διαφορετικών επιστημονικών αντιλήψεων και αμφισβήτηση της πολιτικής τους. Το μόνο που αναγνωρίζεται είναι η ασυλία των επιχειρήσεων να κάνουν κουμάντο στο ποιος και τι θα μαθαίνει, ποιος και σε όφελος ποιου θα ερευνά.
Η αποβολή φοιτητών πριν ολοκληρώσουν κανονικά τις σπουδές τους (αρ.14)

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ τη διεκδίκηση των αναγκών και των δικαιωμάτων μας για μια ανώτατη εκπαίδευση δημόσια και δωρεάν στην υπηρεσία των αναγκών των φοιτητών και του λαού και όχι του κεφαλαίου, με δωρεάν σπουδές που θα παρέχουν ολόπλευρη μόρφωση και πτυχία με αξία, όχι πιστοποιητικά αμάθειας και δεξιοτήτων για δουλειά μόνιμη και σταθερή, για όλους.

Καταδικάζουμε τη στάση της πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ! Την στιγμή που φοιτητές και εργαζόμενοι έπρεπε και πρέπει να συναντηθούν κατά χιλιάδες στους δρόμους, καλούσαν σε διάλογο με τους βιομηχάνους, υλοποιούσαν την κυβερνητική πολιτική ιδρύοντας ιδιωτικό πανεπιστήμιο, έδιναν στήριγμα στα σχέδια της κυβέρνησης για περιορισμό του ασύλου και συμμετείχαν στις συσκέψεις για τον περιορισμό των διαδηλώσεων!

Χρειαζόμαστε φοιτητικό κίνημα μαζικό, διεκδικητικό, που θα παλεύει με όλο το λαό ενάντια στην πολιτική ΕΕ-ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, για τις σύγχρονες ανάγκες και τα δικαιώματά μας. Δυναμώνουμε την κοινή δράση των φοιτητικών συλλόγων. Συντονιζόμαστε με βάση τις αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων.

ΕΝΩΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΜΑΣ - ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ, ΤΟΥΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ, ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ, ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ, ΜΕ ΟΛΟ ΤΟ ΛΑΟ, ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ Ε.Ε.-ΝΔ-ΠΑΣΟΚ

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗΣ. ΝΑ ΜΠΛΟΚΑΡΙΣΤΕΙ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΣΕ ΚΑΘΕ ΣΧΟΛΗ ΚΑΙ ΤΜΗΜΑ.
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 16 ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ!
ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΤΕΘΟΥΝ ΤΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΑ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΑ ΠΟΥ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΑ.
Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας σε ΑΕΙ-ΤΕΙ. Έξω οι εταιρίες από τις σχολές!
Να καταργηθούν οι αντιεκπαιδευτικοί νόμοι ΝΔ & ΠΑΣΟΚ (ΔΟΑΤΑΠ, Διεθνές Πανεπιστήμιο, Αξιολόγηση-κατηγοριοποίηση, Ι.Δ.Β.Ε).
Όχι στην πολιτική της Μπολόνια.

ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΗΜΟΣΙΟ & ΔΩΡΕΑΝ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ!
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
Δωρεάν σπουδές ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ. Δωρεάν σίτιση, στέγαση, συγγράμματα, αναλώσιμα κλπ. Να παρθούν ΤΩΡΑ πίσω όλες οι αντιδραστικές αποφάσεις του Υπουργείου και των διοικήσεων για νέες περικοπές στη σίτιση και στα συγγράμματα. Να μην εφαρμοστεί η ρύθμιση για τους «αιώνιους» φοιτητές.
Γενναία αύξηση της χρηματοδότησης για την παιδεία από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Ενιαίες προπτυχιακές σπουδές που θα παρέχουν ολόπλευρη μόρφωση. Ένα πτυχίο ανά αντικείμενο σπουδών με όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα σε αυτό. Όχι στις κατατμήσεις και διασπάσεις των σπουδών. Το πτυχίο να αποτελεί τη μόνη προϋπόθεση για δουλειά στο αντικείμενο σπουδών.
Καθηγητές πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης
Ενιαίο δωδεκάχρονο υποχρεωτικό, δημόσιο και δωρεάν σχολείο για όλους.
Όχι στην κατάργηση του ασύλου. Διεύρυνσή των λαϊκών ελευθεριών.
Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.

Καλούμε σε:

Παράσταση διαμαρτυρίας στη Γ.Σ. Τμήματος ώστε να μην εφαρμοστεί η αξιολόγηση και ο νέος Ν.Πλαίσιο
Κοινή δράση και συντονισμός με φοιτητικούς συλλόγους, μαθητές, καθηγητές, με κάθε εργατικό σωματείο, συνδικάτο και ομοσπονδία στην κατεύθυνση συγκρότησης πανεκπαιδευτικού-παλλαϊκού μετώπου.
Συλλαλητήριο την Πέμπτη 18/10 στις 11:00 Πλ. Ελευθερίας ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική.
Συμμετοχή στα συλλαλητήρια για το Ασφαλιστικό 7/11

1 σχόλιο:

Δύο τόνους μακαρόνια είπε...

http://dikatsadoatap.blogspot.com

http://www.facebook.com/group.php?gid=10374548689


Ena groupaki gia to DOATAP. Poloi endiaferontai gia na broun omoiopa8eis gia koinous dikastikous agones enantia sto DOATAP, isws mporesoun edw.