12/3/08

13 Μάρτη όλοι στους δρόμους

Μην τους χαρίσεις τα δικαιώματά σου

Η κοινωνική ασφάλιση περιλαμβάνει όλο το πλέγμα των κατακτήσεων των εργαζομένων μέσα από σκληρούς αγώνες, για την προστασία των ίδιων, της οικογένειας και των παιδιών τους. Περιλαμβάνει την υγεία, την πρόνοια και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τη μητρότητα, τη βρεφική και παιδική μέριμνα, την προστασία από εργατικά ατυχήματα, τη σύνταξη, κ.ο.κ. Όσοι, σήμερα, υποβαθμίζουν το ασφαλιστικό σε μια υπόθεση για «κάποια» ταμεία που συγχωνεύονται, κρύβουν την ουσία των μέτρων. Δίνουν πάτημα στη συνολική επίθεση στα δικαιώματα, ιδίως εμάς, των νέων.

Η αντιασφαλιστική επίθεση για την κερδοφορία των επιχειρήσεων

Τα μέτρα της κυβέρνησης για την κατάργηση της κοινωνικής ασφάλισης είναι εντολή των βιομηχάνων, των επιχειρηματιών. Ο ίδιος ο εργαζόμενος να αναλάβει το βάρος της προστασίας του και της οικογένειάς του στη λογική της «ατομικής ευθύνης». Να απαλλαγεί η εργοδοσία και το κράτος. Θέλουν να ξεμπερδέψουν μια και καλή με το «κόστος» της ασφάλισης γιατί έτσι αντιμετωπίζουν τους ίδιους τους εργαζόμενους, σαν κόστος.

Είναι ψέμα ότι δεν υπάρχουν λεφτά. Τα έδωσαν χάρισμα στους βιομηχάνους για την «ανάπτυξη». Τα έπαιξαν και συνεχίζουν, με τους νόμους τους, να τα παίζουν στο χρηματιστήριο.

Δεν πλήρωσαν ΠΟΤΕ! Ακόμα και στην «τριμερή» χρηματοδότηση, μόνο οι εργαζόμενοι πληρώνουν. Κράτος (φόροι εργαζόμενων) και εργοδότες (κέρδη από τη δουλειά των εργαζόμενων) «συμβάλλουν» από την απλήρωτη δουλειά των εργαζόμενων. Να πληρώσει το κράτος και η εργοδοσία!

Τα μέτρα δεν έρχονται από παρθενογένεση! Είναι συνέχεια της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, των νόμων που έφερε και υλοποιεί η τωρινή κυβέρνηση. Είναι οδηγίες της Ε.Ε., η προώθηση της «ανταγωνιστικότητας» και της κερδοφορίας των επιχειρήσεων. Πηγαίνουν μαζί με την επίθεση στην παιδεία σε όλες τις βαθμίδες, με τους νόμους της ιδιωτικοποίησης, της επιχειρηματικής λειτουργίας και των ταξικών φραγμών, το άρθρο 16, το νόμο πλαίσιο.

Στο επίκεντρο: εμείς

Στο στόχαστρο βρισκόμαστε εμείς οι νέοι. Οι σημερινοί και αυριανοί εργαζόμενοι! Πάνω στις δικές μας πλάτες θα φορτώσουν τα σπασμένα. Εμάς θα εξαναγκάσουν να μην έχουμε δικαίωμα σε περίθαλψη, με την αύξηση των ενσήμων που απαιτούνται για να έχει κανείς βιβλιάριο, την ίδια στιγμή που η συντριπτική πλειοψηφία δουλεύουμε χωρίς ένσημο ή με το «μισό» ένσημο της μερικής απασχόλησης. Εμάς θα εξαναγκάσουν να βάζουμε βαθιά το χέρι στην τσέπη σε περίπτωση ασθένειας, να προσευχόμαστε να μην πάθουμε τίποτα για να μη χρειαστεί να τρέχουμε στις τράπεζες για δάνεια. Εμάς στρέφουν στην ιδιωτική ασφάλιση, σα «σανίδα σωτηρίας». Δηλαδή το μισθό της εξαθλίωσης των 600€ να τον αδειάζουμε στις ασφαλιστικές. Εμάς θα εξαναγκάσουν σε δουλειά μέχρι τα σάβανα, σε σύνταξη στα 71, γιατί στα 65 που «δεν αλλάζει το όριο», όπως λέει η ΝΔ, αν «θέλουμε» να συνταξιοδοτηθούμε θα πρέπει πληρώνουμε «πρόστιμο» επειδή βγαίνουμε 6 χρόνια νωρίτερα!

Πρέπει να το πληρώσουν!

Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, χέρι – χέρι, ακολουθούν τις δεσμεύσεις τους προς τους βιομηχάνους. Είναι υποκριτική η στάση του ΠΑΣΟΚ, που πέρα από τους νόμους Ρέππα και Γιανίτση που έφερνε σαν κυβέρνηση, ο αρχηγός του στις «προτάσεις» του για την ανεργία των νέων, μας υπέδειξε με λίγα λόγια να δουλεύουμε ανασφάλιστοι, χωρίς απαιτήσεις και δικαιώματα, για να μας παίρνουν οι επιχειρήσεις. ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, οι παρατάξεις που συγκροτούν την πλειοψηφία, ενώ το μήνυμα της πρώτης απεργίας ήταν κλιμάκωση, εκείνες κλιμακώσαν την υπονόμευση της πάλης! Ξεπουλούν τους αγώνες και είναι συνδιαμορφωτές της επίθεσης! Κάθονται σε στημένους διαλόγους και βάζουν φαρδιά πλατιά την υπογραφή τους στις απαιτήσεις των εργοδοτών. Σε «αύξηση» 77λεπτά τη μέρα στους μισθούς, στη νομιμοποίηση και γενίκευση της μερικής απασχόλησης, στην κατηγοριοποίηση των εργαζομένων σε «παλιούς» και «νέους», στην απελευθέρωση των απολύσεων κτλ.

Οι παρατάξεις τους στα ΑΕΙ και ΤΕΙ ΔΑΠ και ΠΑΣΠ είναι πρωτοπόρες στην προώθηση της λογικής της ανταγωνιστικότητας μεταξύ των φοιτητών και αποφοίτων, δηλαδή του διαγωνισμού ανάμεσά μας για το ποιος θα κατεβάσει πιο κάτω τον πήχη των αναγκών και της αξιοπρέπειάς του για να γίνει «πετυχημένος». Δεν μπορούνε παρά να παίξουν το ρόλο τους και τώρα. Φέρνουν για διαφήμιση τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες και την «πραμάτεια» τους στις σχολές.

Η παράταξη του ΣΥΝ δεν μπορεί να μην ακροβατεί στη λογική του κόμματός της. Ο ΣΥΝ στήριξε τη μερική απασχόληση, την καταδίκη της νέας γενιάς στις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, υπέγραψε και στήριξε το μισθό των 620€. Και τώρα μιλά για τη γενιά των 700€! Είναι αφερέγγυοι! Από τη μια μεριά φωνάζει και «διαμαρτύρεται» από την άλλη στηρίζει κάθε κατεύθυνση για την ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματιών, τις βασικές κατευθύνσεις της Ε.Ε. Συμπλέει πλήρως με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ και σε κάθε Συλλογική Σύμβαση υπογράφει και με τα δυο χέρια το ξεπούλημα των εργασιακών δικαιωμάτων. Τα ΕΑΑΚ, επικεντρώνουν στο ζήτημα της χρηματοδότησης και μόνο, αφήνοντας ανοιχτό το παράθυρο για μια «καλύτερη» ρύθμιση, στα πλαίσια των μέτρων που προωθούνται. Υπερθεματίζουν την υπεράσπιση των ταμείων των επιστημόνων (ΤΣΜΕΔΕ κτλ.), αδιαφορώντας ότι η συντριπτική πλειοψηφία των αποφοίτων δεν θα βλέπει αυτά τα ταμεία ούτε με κιάλια, εξαιτίας των εισφορών, της δουλειάς χωρίς δικαιώματα! Δίνουν επιχείρημα και πάτημα να καλλιεργηθεί ο συντεχνιασμός και η προσπάθεια του «διαίρει και βασίλευε» που προωθούν κυβέρνηση και βιομήχανοι. Όλοι μαζί, με την καραμέλα της απομόνωσης και της «ενότητας» βρίσκονται κάτω από τη ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και χειροκροτούν τους νόμους του ΠΑΣΟΚ (Ρέππα), αυτούς έχουν σαν αιτήματα. Δεν τρώμε κουτόχορτο! Συμβάλουν στο να φαίνονται αγωνιστές οι συμβιβασμένοι! Ανατριχιάζουν και μόνο στην ιδέα της σύνδεσης με το εργατικό κίνημα, τους γονείς μας! Σε ποια απεργία βοήθησαν, άραγε;

Η Πανσπουδαστική έμπρακτα βρισκόταν αλληλέγγυα στις απεργιακές φρουρές, βοηθώντας στην υλοποίηση των αποφάσεων ταξικών σωματείων. Πήρε μέρος στη διαφώτιση και ενημέρωση με περιοδείες σωματείων μέσα στις σχολές! Δεν κρύβει την πραγματικότητα, δεν παρουσιάζει μέρος της! Λέει ξεκάθαρα:

Κανένας νέος ανασφάλιστος

Δε θα γίνουμε η γενιά χωρίς δικαιώματα!

Στις σημερινές συνθήκες, με την ανάπτυξη και εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας, με την αύξηση του πλούτου που παράγεται, δεν θα κάνουμε πίσω από τις ανάγκες μας. Δεν θα πατήσουμε τη μπανανόφλουδα της συναίνεσης, του δήθεν του εφικτού και ρεαλιστικού, που κρύβουν από πίσω τους το συμβιβασμό και την υποταγή. Απαιτούμε:

  • Υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση για όλους.
  • Αποκλειστικά Δημόσια – Δωρεάν Υγεία, Πρόνοια. Κατάργηση της ιδιωτικής - επιχειρηματικής δραστηριότητας. Κατάργηση της εισφοράς των εργαζομένων για τον κλάδο Υγείας.
  • Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και βιβλιάριο ασθενείας σε όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Πλήρη – Σταθερή Εργασία στο αντικείμενο των σπουδών μας. 7ωρο - 5νθήμερο - 35ωρο
  • Αξιοπρεπείς μισθοί και συντάξεις
  • Σύνταξη στα 55 χρόνια για τις γυναίκες και στα 60 για τους άνδρες, για τους μισθωτούς, τους αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους.
  • Βασικό μισθό του ανειδίκευτου εργάτη 1400€.

Όλοι στις κινητοποιήσεις για την κοινωνική ασφάλιση! Την Πέμπτη 13 Μάρτη.

Σε κάθε πόλη, σε όλη την Ελλάδα, μαζί με τις ταξικές δυνάμεις, το ΠΑΜΕ! Καμία αναμονή! Όλοι στον αγώνα! Μαζί με τους εργαζόμενους, τους γονείς μας, ενάντια στον κοινό εχθρό, την πολιτική ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΕΕ και βιομηχάνων. Για το δικαίωμά μας στη δουλειά και τη ζωή!

Δεν υπάρχουν σχόλια: